Page 112 - GRECIAN_SKG_04
P. 112

Foodism | Restaurants




        Έχει όμως και η κρητική κουζίνα τον πρεσβευτή   που κινείται στους βατούς δρόμους του comfort αλλά
        της στη Θεσσαλονίκη. Ο Μανώλης Παπουτσάκης   με μια φινέτσα που σπανίως συναντάς σε αυτό το είδος
        στο Χαρούπι, που συνεχίζει να πατάει γερά στη   φαγητού φέρει την υπογραφή του Arnaud Bignon, που
        μαγειρική παράδοση του νησιού του χρησιμοποιώντας   έχει αποσπάσει πολλές φορές δύο αστέρια από τον οδηγό
        πρώτες ύλες που έρχονται απευθείας από την Κρήτη,   Michelin, στενού συνεργάτη του Απόστολου Τραστέλη,
        έχει στήσει έναν κατάλογο, που του επιτρέπει να κινείται   ιδιοκτήτη της περίφημης Σπονδής στην Αθήνα. Όσο
        μεταξύ παράδοσης και δημιουργικότητας. Δοκιμάστε   για το Casablanca, είναι μια από τις πιο ηχηρές αφίξεις
        τους τηγανητούς αμανίτες σε κουρκούτι ρακής με τη   στην πόλη, που έκαψε πολλές καρδιές. Ανοίγει από
        δροσερή κρέμα γιαουρτιού κι αβοκάντο και το σφακιανό   νωρίς σερβίροντας καφέ, brunch και προσεγμένο comfort
        γιαχνί (αρνί τσιγαριαστό) με στάκα και σιουφιχτά   food, ενώ καθώς σουρουπώνει ανεβαίνει και το ντίμερ
        ζυμαρικά χαρουπιού. Αν θέλετε κάτι πιο μεγαλεπήβολο,   της ψυχαγωγίας με φοβερά vibes και απίθανες μουσικές.
        πιο avant garde και κοσμοπολίτικο, το The Aficionados,   Πίνετε πολύ καλοφτιαγμένα aperitivo, επιλέγετε
        της Μαριαλένας Μηλιαρά και του Σπύρου Συμεωνίδη   ανάμεσα σε δέκα negroni και τα signature κοκτέιλ έχουν
        στην Καλαμαριά, είναι το πιο τολμηρό opening που έγινε   τη στιβαρή υπογραφή του Αλέξανδρου Σουρμπάτη.
        ποτέ στη Θεσσαλονίκη εκτός ξενοδοχειακών τειχών, με   Παράλληλα, στο σαλόνι-prive bar, μια λίστα από πιο
        μια διεθνή κουζίνα που έχει πολλή νοστιμιά αλλά και μια   προσεγμένα και σπάνια αποστάγματα θα σερβίρονται on
        κάβα κρασιών που θα γλυκοκοίταζε και εστιατόριο του   demand από τον Αλέξανδρο στο μεγάλο τραπέζι. Έπίσης,
        εξωτερικού.                                  με μότο «φαγητό για την ψυχή», η νέα hot άφιξη του
                                                     Mamalouka προάγει την απλότητα και την ταπεινότητα
        Ιδιαίτερα γοητευτικό προφίλ έχει και το Ανφάν Γκατέ του   χρησιμοποιώντας αγνά και φρέσκα προϊόντα ελληνικής
        Νίκου Νυφούδη που φιλοξενείται στο αίθριο του   παραγωγής, ενώ τα πιάτα συνοδεύονται με εξαιρετικά
        Τελλόγλειου Ιδρύματος. Η ποιότητα της πρώτης ύλης   αποστάγματα από τους ελληνικούς αμπελώνες.
        που συχνά είναι ανεπιτήδευτη και ταπεινή αναδεικνύεται
        με πολύ ευχάριστο τρόπο στο εδεσματολόγιο. Το μενού   Έξαιρετικό καφέ αλλά κι ένα υπέροχο πρωινό μενού, που
        συμπληρώνουν τυριά και αλλαντικά από κάθε γωνία   βγάζει από αυγά μάτια σε κρέμα τρούφας μέχρι και το all
        της χώρας. Η Νέα Φωλιά στην Αριστομένους βαδίζει   time classic armenonville με κρέμα καραμέλας και φρέσκα
        στα μονοπάτια της εντοπιότητας, με μια πληθωρική και   μύρτιλλα, θα δοκιμάσετε στο πανέμορφο Local. H παλιά
        καλομαγειρεμένη γκάμα φοβερά νόστιμων πιάτων, όπως   φρουρά θα θυμάται ίσως ότι στο ίδιο σημείο βρισκόταν
        τα χειροποίητα ντολμαδάκια και οι χυλοπίτες με άγρια   κι ένα από τα πιο ιστορικά μπακάλικα-μεζεδοπωλεία
        τρούφα, πανσέτα Καρδίτσας και παλαιωμένη γραβιέρα   της Θεσσαλονίκης, που ανήκε στον πατέρα ενός εκ των
        Σφακίων. Μια ανάσα, τώρα, από την παραλία βρίσκεται   ιδιοκτητών. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Και μιας κι
        και το κουκλίστικο Canteen, ένα καλαίσθητο μπιστρό   αναφερόμαστε σε ιστορικά μαγαζιά της πόλης, δεν θα
        με μια σταθερά αξιόλογη μεσογειακή κουζίνα αλλά και   μπορούσε να λείπει το Ζύθος Ντορέ στον Λευκό Πύργο
        προσεγμένη λίστα κρασιών. Πάει από το πρωί μέχρι αργά   και ο Ζύθος στα Λαδάδικα, όπου, εκτός από τις φρέσκες,
        το βράδυ.                                    βαρελίσιες μπίρες τους, η θεσσαλονικιώτικη νοστιμιά
                                                     έχει τον πρώτο λόγο στο μενού. Αυθεντικές, ελληνικές
        Ο Δημήτρης Τασιούλας στο Thria προτείνει ένα   γεύσεις θα δοκιμάσετε και στον Κήπο του Θερμαϊκού,
        σύγχρονο μενού ελληνικής κουζίνας με ένα πιο αρτίστικο   ένα εναλλακτικό μεζεδοπωλείο στην καρδιά της πόλης,
        προφίλ, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εποχικότητα   περιβάλλον με ρετρό αναφορές που ξυπνούν νοσταλγικές
        της πρώτης ύλης, ενώ στο Marea πάνε κι έρχονται οι   μνήμες.
        ολόφρεσκες ψαριές από το ψαράδικο των ιδιοκτητών
        στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Κι εδώ, πάντως, η φαντασία του   Στο κουκλίστικο Evora μεταφέρουν την παλιά δαντέλα
        σεφ Παναγιώτη Δεληθανάση στολίζει τα πιάτα κάνοντάς   του χθες στο σήμερα, εκεί όπου η παράδοση σφίγγει
        τα πιο ευφάνταστα.                           το χέρι στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα. Η ιστορία
                                                     του εστιατορίου κρατάει από το 2001 στη Μακρυνίτσα
        Τέλος, από τις νέες αφίξεις στη συμπρωτεύουσα   Σερρών. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, με αφορμή ένα ταξίδι
        ξεχώρισαν τέσσερις. Η δεύτερη έδρα του δημοφιλούς   που είχε στο επίκεντρο το street food, γεννήθηκε η
        και σούπερ επιτυχημένου Noell, στην Παλαιών   ιδέα για ένα καινούργιο μαγαζί στην Κάτω Τούμπα, με
        Πατρών Γερμανού, που μετέφερε στο Βορρά την ίδια   προσεγμένες πρώτες ύλες, φιλόξενη θέρμη και πάντα
        πολύχρωμη και εορταστική εξτραβαγκάνζα. Στην   την ίδια προσήλωση στην ελληνική κουζίνα και στις
        κουζίνα βρίσκονται δύο από τους πιο ενδιαφέροντες   καθησυχαστικά νόστιμες γεύσεις. Πολύ αξιόλογη και η
        μάγειρες που συναντήσαμε στο περσινό MasterChef, ο   λίστα κρασιών.
        Κωνσταντίνος Συμεωνίδης και ο Αργύρης Αγλαμίσης.                                         Eleni Papaioannou
        Το Charlie D. είναι μια κλασάτη μπρασερί που κλείνει   Ο Γιώργος Ζορμπάς στη Φυσσαλίδα κάνει αξιέπαινη
        το μάτι στη γαλλική κουζίνα. Το μενού του εστιατορίου   προσπάθεια να παρουσιάσει μια ιδιοσυγκρασιακή,

        112   GREC14N   2018-19
   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117