Page 116 - GREC14N_SKG_05
P. 116

Foodism | Local flavours
                                                                                        SKG












































          Open Sesame
                                                                           THE KOULOURI
          Greeks know that you can’t start a good day with-                STATS
          out a koulouri in hand. The ultimate street food of              • The koulouri started its
          the city is a sesame ring made of soft bread dough.              gastronomic journey in the
          Bakers from Epirus and refugees from Asia Minor                  Byzantine era.
          brought it in Thessaloniki in the early 20th centu-              • 150,000 – 200,000 are sold in
                                                                           Thessaloniki every day.
          ry and kept producing it, as this Greek version of the           • This tasty ring comes in many
          bagel soon blended into the locals’ diet. There’s no             delicious versions: wholegrain,
          crowded street in the city without a koulouri cart,              multigrain, corn flour, or
                                                                           even filled with kasseri cheese,
          whereas you can always pick one from local bakeries              chocolate, olives, raisins, tahini.
          as they keep coming fresh from the oven. A perfect               • It costs around €0.40 - 0,60
          24/7 choice, the koulouri also proves to be a perfect            • Το κουλούρι ξεκίνησε το
                                                                           γαστρονομικό του ταξίδι
          snack for the hangover! Η καλή μέρα ξεκινάει με                  από το Βυζάντιο.
          ένα κουλούρι στο χέρι. Το απόλυτο street food της                • 150.000-200.000 κουλούρια
          πόλης είναι ένα λεπτό και τραγανό «δαχτυλίδι»                    ή αλλιώς «σιμίτια» πωλούνται
                                                                           ημερησίως στην πόλη.
          από ψωμί. Το έφεραν Ηπειρώτες αρτοποιοί και                      • Υπάρχουν πολλές παραλλαγές
          πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που μπόλιασαν τη                    του: με αλεύρι ολικής άλεσης,
          Θεσσαλονίκη με τις διατροφικές τους συνήθειες,                   πολύσπορο ή από καλαμπόκι,
                                                                           γεμιστό με κασέρι ή σοκολάτα, με
          και συνέχισαν να το παρασκευάζουν διατηρώντας                    ελιές, σταφίδες, ταχίνι.
          την παράδοση. Τρώγεται 24/7 και είναι το τέλειο                  • Κοστίζει από 0,4-0,6 ευρώ.
          σνακ για το hangover.
        116   GREC14N   SPRING 2019
   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121